Hvordan lage MySQL database og bruker på BlueHost webhotell

Hvis du skal bruke et publiseringsverktøy til å lage blogg, hjemmeside, nettbutikk, forum el.l, så trenger man som oftest en database. Databasen lages som oftest i et databaseprogram som heter MySQL, og det skal du lære om her. Vi forutsetter at du har webhotell fra BlueHost, hvis ikke, kan du lese om hvordan man kjøper webhotell og domene her.

I denne webhotell-guiden lærer du to ting;

  1. Hvordan lage ny bruker i MySQL med cPanel på BlueHost webhotell.
  2. Hvordan lage MySQL database med cPanel på BlueHost webhotell

Logg på cPanel

Logg først på ditt webhotell med cPanel. Finn så frem til MySQL Databases som vist på bildet under. Klikk på denne.

Databaseadministrasjon i MySQL

Hvordan lage bruker i MySQL

Du skal nå ha kommet inn på ei ny side. Her kan du opprette databaser og brukere som skal ha tilgang til databasene. Gå først litt ned på siden, og opprett en bruker som vist på illustrasjonen nedenfor.

Lag ny bruker i MySQL

Du vil da få opp en beskjed om at brukeren er opprettet samt. brukernavn og passord. Gå tilbake til den forrige siden hvor du opprettet brukeren. Du vil da se at den nye brukeren er opprettet. Legg merke til at brukernavnet ikke er helt likt som det du valgte! Brukernavnet har fått et prefix. Skriv ned brukernavnet, det er dette som er korrekt.

Brukernavn i MySQL har prefix

Du er nå klar til å lage en database.

Hvordan lage database i MySQL

Du har nå en bruker som kan akkessere databasene dine. Det neste vi må gjøre er å lage en MySQL database. Dette gjøres på samme side. Skriv inn ønsket navn på databasen, og legg igjen merke til at databasenavnet får et prefix.

Også her kommer du på en ny webside, denne forteller deg at den nye databasen er opprettet.

Lag ny MySQL database

Gi MySQL brukeren rettigheter for databasen

Du må så gi den nye MySQL-brukeren rettigheter i den nye MySQL-databasen. Dette gjør du ved å gå til Add user to database og klikke Add som vist på bildet nedenfor.

Gi MySQL bruker rettigheter i database

Du får da opp et nytt bilde, hvor du skal gi rettigheter (privileges) for denne brukeren på databasen du har tilknyttet brukeren.

Gi MySQL bruker rettigheter i database

Her kan du, som du ser, velge om brukeren skal ha alle rettigheter eller bare noen få. I dette tilfellet velger vi å gi alle privilegier (rettigheter) til denne brukeren.

Koble til MySQL databasen med brukernavn og pass

For å logge på MySQL-databasen trenger du tre ting; host, brukernavn og passord.

På webhotell hos BlueHost er host localhost hvis du skal koble til databasen fra filer på webhotellet. Skal du f.eks. installere et publiseringsverktøy, så bruker du localhost.

Koble til MySQL fra remote host

Skal du derimot logge på MySQL fra en remote host (dvs f.eks. fra din lokale datamaskin), så må du bruke en annen host. Hosten du da må bruke finner du øverst på den samme siden. Merk at din host vil være annerledes, så se selv for å være sikker.

Remote host i MySQL

I tillegg må du gå inn i cPanel, så klikke på Remote MySQL som vist på bildet nedenfor. Du kan da legge inn IP-adressen din, slik at databaseserveren godtar tilkoblinger fra din IP.

Legg inn IP for remote host i MySQL via cPanel

Du skal nå sitte med hosten (localhost eller remote host, forskjellig.bluehost.com), databasenavnet (prefix_databasenavn), brukernavn (prefix_brukernavn) og passordet (i ren form).

Ha disse opplysningene lagret et sted, slik at du kan bruke dem når du lager blogg med WordPress eller en hjemmeside med Drupal.