Hva er domene?

Hva er et domene, TLD og subdomene. Hvordan fungerer domenenavn, får man epost på domenet og hvor får man tak i domener?

Et domene er enkel og permanent metode for å adressere og accessere IP-adresser via nettet.

Alle hjemmesider og websider på nettet sitter på en webserver. Webserveren står i sin tur på en IP-adresse, slik at andre kan finne frem til den på internett. Siden IP-adresser er tall og skifter i ny og ne, er det behov for adressering som er enklere å huske, og mer permanent enn de skiftende IP-adressene. Til dette formålet har vi domener.

Hvis du går inn til http://209.85.229.104/ og http://www.google.com vil du se at du havner på samme nettsted. Google.com er altså et domene som pekes til IP-adressen 209.85.229.104

Hva er et domene

Her utdypes ytterligere hva et domene er, og hvordan et domene består av forskjellige «komponenter».

Top Level Domain

Et domene består av et domenenavn og et TLD, sistnevnte er en forkortelse for Top Level Domain. Eksempler på tlder er com, net, info, org, no og så videre.

Domene

Domenet er selve «navnet», feks mittdomene.com. Ofte generaliserer man og skriver domene.tld

Subdomene

Videre har man subdomener. Et subdomene er da det som kommer før selve domenet, feks blogg.domene.tld eller www.domene.tld.

Man kan også opprette et subdomene av subdomenet, feks web1.www.domene.tld, men dette er lite brukt og fremstår ofte som «spammy».

Det vanligste er at man bruker subdomener for å angi forskjellige tjenester man vil gjøre tilgjengelig via domenet. Feks kan man opprette en mailserver på mail.mittdomene.com, mens hjemmesidene er tilgjengelig fra www.mittdomene.com

Domenenavn og epost

Eieren av et domene kan opprette uendelig mange epostadresser. Disse vil komme i formatet: navn@domene.tld, eller, om man vil, ved å bruke navn.etternavn@subdomene.domene.tld

En epostadresse er dog ikke det samme som en epostkonto. For å få en epostkonto, må man enten kjøre egen mailserver eller kjøpe et webhotell. Epostkonto vil da følge med i pakken med webhotell og domene.

Hvor får man kjøpt domene

Det er vanlig at de som selger webhotell, også selger domene. For nybegynnere lønner det seg ikke å kjøpe domene separat, men heller gå for ei pakke som inkluderer domene, epostkonto og webhotell.

Man har da et eget sted å lagre hjemmesider, slik at de er tilgjengelig fra www.eksempel.com og at man får mailadresser på formen mittnavn@eksempel.com