Få oversettelser med norsk språk på moduler i Drupal

Ingen svar
Hjemmeside
Hjemmesides bilde
Avlogget
Bidragsyter
Ble med: 17.06.2008

I denne guiden lærer du hvordan man kan holde moduler og brukergrensesnitt i Drupal oppdatert med norsk språk.

Både Drupalkjernen og modulene må oversettes, og oversettelsene legges fritt tilgjengelig på localize.drupal.org. Det enkleste er absolutt å bruke automatiske oversettelser, men det er også greit å være kjent med hvordan man oversetter manuelt. Jeg vil derfor gjennomgå begge metodene.

Manuell oversettelse

Det finnes to måter å oversette moduler på manuelt. Det ene er å installere en eksisterende oversettelse, det andre er å oversette selv. Vi går her gjennom begge metodene.

Manuell installasjon av nedlastet oversettelse

Det er fullt mulig å gå til localize.drupal.org (nytt vindu) og søke på den modulen du ønsker oversettelse til. Hvis oversettelse finnes, så kan du laste ned en «.po»-fil. Vær oppmerksom på at du laster ned en oversettelse som er aktuell for modulversjonen din.

 1. For å se hvilken versjon din modul er, gå til: Administrer » Tilgjengelige oppdateringer, eller direkte via domene.com/admin/reports/updates
   
 2. Last ned oversettelsen som korresponderer med versjonen på din modul. Gå så til: Administrer » Oversett brukergrensesnittet » Importer, eller direkte via domene.com/admin/build/translate/import
   
 3. Last opp «.po»-filen her og velg «Importer»

Vips, du skal nå ha importert oversettelsen, og de tekststrengene som kommer fra modulen skal være på norsk. Hvis oversetterne har oversett noen setninger og ord, så kan du oversette dem selv ved å gjøre som vist i guiden for manuell oversettelse når oversettelse ikke eksisterer.

Manuell oversettelse når oversettelse ikke eksisterer

Hvis manuell oversettelse ikke eksisterer, det vil si at du ikke kan laste ned en ferdig oversettelse for din modul, så er alternativet å oversette strengene, det vil si setninger og ord selv.

 1. Finn de ordene og setningene du vil vil oversette. Ha gjerne en egen fane åpen hvor det du vil oversette står, slik at du kan kopiere fra hjemmesiden din for å søke i Drupal.
   
 2. Gå til Administrer » Oversett brukergrensesnittet » Søk, eller direkte via domene.com/admin/build/translate/search
   
 3. Lim inn strengen du vil oversette (ord eller setning). Du vil da få opp en liste med forslag. Velg «endre» for den oversettelsen den strengen du vil oversette.
   
 4. Skriv inn oversettelsen, og velg «Lagre oversettelser»

Vips, du har nå oversatt den ene strengen. Du må gjenta prosessen for å oversette alle forekomster. Et stalltips er å søke på noen få spesielle ord, og se i søkeresultatene hvor strengen forekommer. Hvis den kommer fra en modul, så vil det være i synlig over listen over strenger etter at du har søkt.

Automatisk oversettelse

Det enkleste er definistivt å bruke en modul som sjekker etter oversettelser regelmessig. På den måten holder du brukergrensesnittet oppdatert i forhold til de oversettelsene som legges ut på localize.

Modulen du vil laste ned og installere heter localization update (nytt vindu). For at denne modulen skal fungere, må også core-modulen locale være aktivert (en core modul er en modul som følger med drupalkjernen). Hvis du allerede har norsk språk på hjemmesiden din, så er locale modulen aktivert, hvis ikke gå til Administrer » Modules og skru den på.

Installasjonen av localization update er som for alle andre moduler, og trinnene under viser hva du må gjøre for å oppdatere oversettelsene etter at du har installert modulen.

 1. Installer og aktiver modulen localization update (nytt vindu) som alle andre moduler.
 2. Gå til konfigurasjonssiden via domene.com/admin/build/translate/update
 3. Vent tålmodig til modulen har sjekket etter oversettelser
 4. Trykk «Update translations» eller «Oppdater oversettelser»
 5. Vent tålmodig til oversettelsene importeres fra localize.drupal.org og installeres

Vips du er ferdig, og alle oversettelsene dine er importert og oppdatert.

Sette opp automatisk oppdatering av oversettelser med cron

Et supertips er å sette opp dette til å gå automatisk, slik at du slipper å gå inn å klikke «Oppgater oversettelser» til stadighet.

Dette gjøres via domene.com/admin/settings/language/update i tillegg må du sette opp filen cron.php til å kjøres regelmessig. Hvordan man setter opp cron.php til å kjøres regelmessig avhenger av hvilket webhotell du har, så her er ei liste over forslag.

 1. Sette opp cron job hos Bluehost (video)
 2. Sette opp poor mans cron hvis webhotellet ikke støtter cron jobs (video)
 3. Spør hvordan du setter opp cron job hos din webhost (spørsmåltråd for cronjobs)

Etter at du har gjort dette vil brukergrensesnittet og modulene dine holde seg oppdaterte smil

Svar på forumemnet

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.