JavaScript guider

ThomasK
ThomasKs bilde
Avlogget
Donator
Ble med: 30.12.2009

JavaScript har masse stilige funskjoner, finnes det noen skikkelig gode steder å lære det på?

Andre tips om JavaScript som er verdt å nevne?

med hilsen
Thomas Kile

Hjemmeside
Hjemmesides bilde
Avlogget
Bidragsyter
Ble med: 17.06.2008
JavaScript & jQuery tutorials

Natterangler du også, haha :D

JavaScript er kjempenyttig, men å bruke det avhenger selvfølgelig av at de som bruker nettstedet har aktivert JS i nettleseren sin (og de blir vel bare flere og flere, om man skal tro diverse statistikker rundt omkring).

Scriptet du har sett på der er veldig komplisert, ja. Men personen som laget det begynte jo et sted han også. :)

JavaScript

Vet ikke om du visste dette, men JS prosesseres, i motsetning til f.eks PHP, client side, dvs på klientens datamaskin. I PHP prosesseres ting server side, altså på serveren før brukeren får output. Med JavaScript frigjør man ressurser på webserveren, fordi det er CPU og RAM på klientmaskinen som brukes. Aberet er som sagt at de må ha JS aktivert.

JavaScript er et skriptspråk (scripting language), det betyr at man ikke trenger å kompilere kildekoden, men heller bruker en tolker for å lese den.

Som en digresjon kan det nevnes at diverse programmeringsspråk som C# og C++ må kompileres til binærsystemet (binær står for to, og i binærtallsystemet har vi bare tallene 0 og 1), slik at datamaskiner kan lese det.

"010101000110100001101111011011010110000101110011" - Her står det "Thomas", hehe. (Nei, dette kan jeg ikke i hodet, lol).

Lære JavaScript

Hvis du er passelig stødig i HTML og CSS, så vil det føles ganske greit å begynne med JS. Det man gjør er å bruke DOM (Document Object Model) i HTML for å sette properties i CSS, endre data og så videre.

Det er jo syntaks det går på her, og man bruker variabler, looper, funksjoner, arrayer og så videre. JS har mao mye til felles med andre språk. Det verste er det første programmeringsspråket, deretter blir det lettere å lære flere.

Det du burde begynne med er å gjøre enkle oppgaver, f.eks. skifte classer, calle funksjoner m.m. Her er noen ressurser du bør titte litt på:

  1. W3Schools JavaScript Tutorial (anbefales)
  2. Online JavaScript Tutorial (ser bra ut, men har ikke brukt)

JavaScript library (jQuery)

Utviklingen innen JavaScript har gått fremover, og det finnes en enklere måte å bruke JS på. Nemlig ved å bruke JS libraries. Dog er det greit å kunne det aller mest grunnleggende før man starter med dette.

Det mest utbredte JS biblioteket for webutviklere er utvilsomt jQeury. Slagordet til jQuery går slik: "jQuery: The write less, do more, JavaScript library", og dette er essensen i biblioteket.

jQuery er da et sett av funksjoner som utfører visse oppgaver. For å bruke jQeury må man hente inn biblioteket i de HTML-dokumentene der man ønsker å bruke det.

Igjen må jeg dra frem en link fra W3Schools, nemlig deres jQuery Tutorialer. Hvis du skal bruke dette, popper du inn på de offisielle nettsidene for å hente siste versjon av jQuery library (her finner du også mange gode tutorialer i jQuery).

Ett tips til: Bruk minified-versjonen av jQuery, da det er plassbesparende og sidene dine vil laste fortere.

Svar på forumemnet

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.