Layout og redigering av hjemmesiden.

IngarPedersen
IngarPedersens bilde
Avlogget
Ble med: 29.07.2013

Hei, har sett gjennom alle videoen under publiseringsverktøy og har fått laget meg en side på webhotell ved bruk av Drupal.

Men sliter litt med å utforme siden med menyer og layout,, finnes det en video som forklarer hvordan man utformer hjemmesiden?   Eller kan man håpe at det kommer en slik video etterhvert..smil

hilsen en som var helt blank og nå skjønner en  del smil

Hjemmeside
Hjemmesides bilde
Avlogget
Bidragsyter
Ble med: 17.06.2008
Layout og redigering av hjemmesiden.

Hei,

Det kommer an på hva du mener med å utforme siden med menyer og layout? Hvis du vil bygge opp noe fra scratch, så må man kunne CSS og HTML. Det ligger videoer om CSS og HTML under fanen "koding". smil

Hvis du skal gå den veien, se de videoene og eksperimenter med basics inntil du skjønner syntax. Deretter installerer du Zen themet i Drupal og bruker det som basis. Zen themet er et utgangspunkt mange webdesignere bruker når de skal lage egen stil på drupalbaserte hjemmesider. Det er en noe bratt læringskurve, men veldig moro når det går rette veien.

Det er viktig at du kan litt CSS før du begynner å kikke på Zen themet, ellers vil du muligens miste motet. Se altså videoene først, da blir det enklere å komme igang. Videre er det viktig at du leser dokumentasjonsfilen til Zen themet når du installerer det, siden det gir deg en trinn-for-trinn beskrivelse i hvordan man oppretter sub themes.

Kort forklart så er Zen theme en basis. Man oppretter så et sub-theme som utgår fra denne basisen og så justerer man sub-themet etter eget ønske med CSS (og HTML evt. litt PHP). Men det viktigste er å kunne litt HTML og CSS altså. smil

Så er det selvsagt bare å skrike ut om det er noe som er uklart. Håper jeg forsto spørsmålet riktig.

IngarPedersen
IngarPedersens bilde
Avlogget
Ble med: 29.07.2013
Tusen takk for svar  og ja

Tusen takk for svar smil  og ja du forstod spørsmålet mitt riktig.

Skal se videoene en gang til, så jeg skjønner mer av HTML og CSS.

Når det gjelder theme har jeg allerede installert et theme(A-vitamine),, kan jeg bare avinstallere det uten problem for så å installere Zen?

Hjemmeside
Hjemmesides bilde
Avlogget
Bidragsyter
Ble med: 17.06.2008
Layout og redigering av hjemmesiden.

HTML og CSS er ikke vanskelig, men følg eksemplene så du får det litt i fingrene. Hvis du går for Zen, så starter du med et helt basic theme (tenk blanke ark) og jobber deg ut fra det. I Zen themet så er det en god del CSS-filer som du kan redigere for å endre layout, og disse er veldig godt dokumentert med kommentarer.

Å bygge et theme helt fra bunn - slik som med Zen - kan fort ta tid selv for folk som har erfaring, så et annet alternativ er selvsagt at du finner et theme du liker og gjør små justeringer på det for å gjøre det "til ditt eget". Si du er fornøyd med 90 % av det, så endrer du de siste prosentene etter eget ønske. Dette forutsetter også at du kan elementær CSS.

Tweaking av CSS

Et nyttig verktøy jeg bruker er Firebug. Dette er en plugin til nettleseren Firefox, og den gjør blant annet at du kan se både HTML og CSS på et hvilket som helst nettsted og gjøre endringer for å se hvordan det slår ut. Hvis jeg sitter og lurer på hvordan noe blir seende ut, så prøver jeg ting med Firebug og gjør endringene permanente ved å endre CSS'en til themet etterpå. Dette egner seg veldig godt til småtweaking.

Flere themes installert i Drupal

I Drupal kan du ha mange themes installert samtidig, og folk kan til og med velge ett av de aktiverte temaene under brukerprofilen sin, dersom de foretrekker det. Altså, si du har 4 themes aktivert. Alle brukere har nå muligheten til å velge det themet de liker best. Personlig synes jeg det beste er å ha et universalt theme på hele nettstedet, men muligheten finnes.

Kort sagt; du kan la det gamle themet være installert. Du kan også eksperimentere med CSS-filene i det, for å se hvordan det slår ut. Du kan også bare deaktivere det gamle themet uten at det har noe å si. For å fjerne et theme fullstendig, så deaktiverer man det, så går man inn og sletter de tilhørende filene via FTP etterpå.

Mulighet for å endre enkelte ting i themet

Noen themes i Drupal har også mulighet for å endre farger og litt forskjellig under innstillingene til themet. Så det kan også være greit å gå inn der for å se.

IngarPedersen
IngarPedersens bilde
Avlogget
Ble med: 29.07.2013
Tusen takk for utfyllende

Tusen takk for utfyllende svar,,,skal forske, lese og se videoer smil

Svar på forumemnet

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.