Hjemmeside skole

Dette er en hjemmeside skole, her får du en innføring i hjemmeside ABC. Etter du har lest denne nybegynnerguiden, vil du vite nok til å begynne arbeidet med å lage egen hjemmeside.Vi begynner med å si hva nettkonseptet Hjemmeside er.

Hjemmeside er et nettsted som har mange nyttige guider for de som vil ha egen hjemmeside. De fleste guidene er på video, men også skriftlige guider forekommer. Hvis du står fast, eller har spørsmål som strekker seg utenfor en guide, har du mulighet til å få hjelp i hjemmesideforumet (både gjester og medlemmer kan poste, og det koster ingenting å registrere seg).

Oppskrift på å lage hjemmeside

Nedenfor er ei liste med de tre tingene man må gjøre for å få en egen hjemmeside på internett. Vi går inn på hvert enkelt område og snakker om hvilke alternativer og muligheter man har. I de tilfeller der du kan oppleve behov for mer informasjon, er det linket til andre kilder som tar for seg temaet i lengre drag.

Tre enkle trinn til egen hjemmeside

  1. Lagring og publisering av hjemmesider på internett
  2. Lage hjemmesiden
  3. Overføre hjemmesiden til webhotellet

Lagring og publisering av hjemmesider på internett

For at en webside skal være tilgjengelig på internett, må man ha en lagringsplass til den. Lagringsplass på internett kalles ofte webhotell – et hotell hvor man lagrer websider. Disse koster rundt 300-400 kroner per år, og da får man stor lagringsplass til websiden, bilder, video, egne mailkontoer, eget domene og mye mer.

For å lære mer om webhotell, epost og domene, kan det være nyttig å lese disse to miniartiklene.

Som du da vil forstå, kommer webhotell med en rekke forskjellige egenskaper, og for at du som nybegynner skal være sikker på at webhotellet du kjøper er fra en seriøs leverandør som tilbyr bra og billig webhotell, finner du anbefalte webhotell her. For den ekstra leselystne og kunnskapstørste, kan det også være en idé å lese mer utfyllende om valg av webhotell.

Vil ikke betale for webhotell

Mange kvier seg for å investere de 3-400 kronene et webhotell og domene koster per år. En slik beslutning tas gjerne uten at man kjenner til hvilke ulemper gratis hjemmeside og webhotell medfører. Man tenker ofte at Hvorfor betale, når man kan få det gratis?, men saken er at gratisløsningene ikke kan måle seg med de billige alternativene. Vanligste fallgruber ved gratishosting er tap av kontroll, tap av data, distraherende reklamebannere på hjemmesiden og eventuelle kostnader som blir fakturert etter man har gått inn på, og dedikert seg til, en slik løsning.

Har man lagringsplass til hjemmesidene fra bredbåndsleverandør, er heller ikke dette tilstrekkelig. Den viktigste grunnen for dette er mangelen på eget domene, samt. at slike webhotell, om man kan kalle dem det, ikke har støtte for verken dynamiske programmeringsspråk som PHP, eller databaser.

Lage hjemmeside

Så snart du har kjøpt et webhotell, kommer selve utfordringen; du skal nå lage hjemmesiden. Du har primært to valgmuligheter:

  1. Lage hjemmeside med et brukervennlig publiseringsverktøy
  2. Kode hjemmesiden selv

Dette reiser et par nye spørsmål, nemlig; hva er et publiseringsverktøy, og hva slags koder må man kunne for å snekre egen hjemmeside? La oss se nærmere på dette.

Lage hjemmeside med publiseringsverktøy

Et publiseringsverktøy er et system som lar deg legge til innhold, redigere innhold, administrere innhold og mye, mye mer, uten å kunne noe særlig på forhånd. Hvis du har vært borte i gratis hjemmesider rundt på nettet, så har du garantert jobbet med et publiseringsverktøy. En kort videopresentasjon over hvordan CMS fungerer, finner du her.

Videre er publiseringsverktøy det norske navnet på CMS (Content Management System). Hvis du stadig lurer på hva CMS (altså publiseringsverktøy) er, så finner du en kort gjennomgang i spørsmål og svar-artikkelen Hva er et CMS. Dersom du vurderer å kjøpe system som enkelt lar deg opprette hjemmeside, bør du snarest lese om hvorfor man ikke bør kjøpe publiseringssystem for å lage hjemmeside.

På en måte kan man kalle publiseringsverktøy for en hjemmesidegenerator. Man laster (gratis) ned og installerer publiseringsverktøyet på webhotellet, og deretter begynner man å legge inn innhold på hjemmesiden. Innhold kan være alt fra brukere, til artikler med bilder, guider og så videre.

For den absolutte nybegynner, er et (open source / gratis) publiseringsverktøy det rette valg. Dog bruker også profesjonelle webutviklere slike løsninger. Faktisk har også den norske stat begynt å ta i bruk publiseringsverktøy, både for å spare penger, og fordi det er utrolig mange gode publiseringsverktøy der ute. Blant annet har NTNU gjort en undersøkelse på ett av publiseringsverktøyene som du lærer å bruke i videoguidene på Hjemmeside. Universitetet mente publiseringssystemet, som heter Drupal, var bra.

Videoguider i publiseringsverktøy

Her finner du en rekke videoguider i open source publiseringsverktøy. Guidene går kronologisk (og pedagogisk) fra nedlastning og installasjon til publisering av innhold og mer avansert bruk – alt for at fremgangen din skal gå så glatt som mulig.

Kode hjemmeside

For de som virkelig har tenkt til å sette seg inn i ting, og ikke bare bruke websiden som et utrom for publisering av ting, anbefales videokurs i HTML, CSS og PHP. Også her er videoene lagt opp i en pedagogisk rekkefølge, slik at man begynner med det mest elementære, for så å bygge videre på det.

Det kan være veldig gunstig for den interesserte å først gå gjennom HTML, CSS og PHP, for så å lære seg å bruke et publiseringsverktøy. Hvorfor? For med et publiseringsverktøy trenger man ikke å finne opp hjulet på nytt. Man kan heller bruke programmeringskunnskapene til å skreddersy webdesign eller funksjonalitet på hjemmesiden man har laget med publiseringsverktøyet.

Man kan gjerne bruke notisblokk el.l til kodingen, men slike småeditorer er dårlig utstyrt med hjelpeverktøy som er nyttige under koding. Derfor anbefales det at du laster ned og installerer en editor som har linjenummere og syntax highlighting som minimum. Her finner du en post med noen råd og tips om valg av open source kodeeditor. Har du Windows operativsystem på maskinen din, kan du lære å installere kodeeditoren conTEXT i denne videoguiden.

Legge hjemmesider på nett

Uavhengig av om du velger å kode din egen hjemmeside, eller om du velger å lage hjemmeside med et CMS (publiseringsverktøy), så må du på en eller annen måte overføre filene fra din lokale datamaskin til webhotellet. Til dette formålet har man filoverføringsprotokollen (langt ord!) FTP. For å lære hva FTP er, kan du lese guiden Hva er FTP.

Visst du allerede vet hva FTP er, og ønsker en open source FTP-klient, så lærer du hvordan man installerer og bruker FTP her.