Hvordan lage hjemmeside

Dette handler primært om hvordan man lager hjemmesider som skal utføre visse oppgaver. Det vil si hvilken strategi man skal bruke for å få best mulig resultat.

Hvis du ikke er ute etter å lære om nettstrategi, men er ute etter en oversikt over hvilke alternativer du har, og hvordan du kan gjøre det, sjekk hjemmesideskolen. Hvis du vet hva som kreves og kun er ute etter å lage webside, så er det mer relevant for deg å gå hit for lage hjemmeside med publiseringsverktøy, eller hit for å lære hvordan man koder egen webside.

Med det ute av veien, her er informasjon om hvordan man lager hjemmesider med hensyn på strategiske valg.

Hvordan lage hjemmesider

Hvordan lage hjemmeside

Hvordan lage hjemmeside? For å lage hjemmeside er det flere ting du må tenke på forut for valg av løsning. Det viktigste er utvilsomt funksjonen hjemmesiden din skal utføre. Eksempler på forskjellige funksjoner hjemmesider har er:

 1. Hjemmesiden min skal selge en tjeneste eller et produkt
 2. En hjemmeside som informerer om firmaet mitt
 3. På hjemmesiden min vil jeg informere om et spesielt emne jeg interesserer meg for
 4. Hjemmesiden min skal bestå av brukergenerert innhold
 5. Jeg vil ha en privat hjemmeside, der jeg kan legge bilder og skrive uformelt

Vi går litt systematisk gjennom de fem alternativene, men først må vi si noe generelt om samtlige punkter.

Det er uhyre viktig at du lager en hjemmeside som er brukervennlig. Husk at brukerne ikke bryr seg om annet enn å tilfredstille sine behov. Hvis websiden din er rotete og uoversiktelig, vil de raskt forlate den og aldri komme tilbake.

Hvis du setter hjemmesidens utforming, funksjonalitet, struktur og innhold i høysetet, vil du få et brukervennlig nettsted, der enhver kan finne frem til det de vil. Be gjerne noen totale nybegynnere om å bruke nettstedet ditt før du lanserer, og ta den konstruktive kritikken deres på alvor.

Selge produkter og tjenester fra en webside

Først må du definere hva og hvor mye du skal selge. Dette er viktig for å avgjøre hva slags løsning du skal bruke for å utforme hjemmesiden og funksjonene på den.

Liten hjemmeside som skal selge få produkter

Starte nettbutikk

Hvis du kun skal selge ett produkt, vil feks en nettbutikkløsning bli overdimensjonert, da nettbutikkløsninger ofte er bygget for å takle en produktportefølge.

I et tilfelle der du kun ønsker å selge ett produkt, er det derfor mer hensiktsmessig å engasjere seg i ei nisje. La oss si du skal selge hjemmestrikkede gensere, skjerf og votter. Da bør du velge et domenenavn som inneholder ordet strikke/strikkede/strikket. Dette av hensyn til søkemotoroptimalisering for å drive relevant trafikk til nettstedet ditt, uten at vi skal gå dypere inn på det her.

Hvis du kun skal lage en hjemmeside som skal selge få produkter, så trenger du ikke kompliserte bestillings- og betalingssystemer. Å motta bestillinger på e-post og få betalt via bankoverføring fungerer kjempefint.

Du trenger heller ikke å gjøre store forsøk på å se profesjonell ut, hvis du bare driver en liten «hobbybutikk». Feks bør du skrive «jeg» og ikke «vi», dersom det bare er deg som driver sjappa.

Profesjonell nettbutikk som skal selge mange produkter

Hvis du skal selge mange forskjellige produkter, kan det være mer hensiktsmessig å starte en nettbutikk. For å starte egen nettbutikk kan du enten engasjere en programmerer, kjøpe et ferdig CMS eller bruke open source CMS som Zen Cart og UberCart (de to sistnevnte anbefales). Problemet med open source CMS er at du må gjøre mye grunnarbeid selv. Å lære alt tar tid, og det er lurt å få kompetente folk til å hjelpe deg igang.

Navnet på nettbutikken kan gjerne fortelle noe om hva butikken selger, men det er ikke noe absolutt nødvendighet, dersom butikken din skal selge mye forskjellig. Hvis du vokser og blir stor, vil folk likevel kjenne igjen merkenavnet ditt.

Lage hjemmeside som informerer om firmaet

Hvis du skal lage en nettside med informasjon om firmaet ditt, så trenger du ikke superavanserte funksjoner på websiden. De seks viktiste punktene som hjemmesider for bedrifter bør ha er:

 1. Domenenavn i tråd med foretakets navn, helst no-domene
 2. Unikt design som er i tråd med firmaets personlighet
 3. Informasjon om hva firmaet driver med og hva som skiller firmaet ditt fra konkurrentene
 4. Kontaktside som informerer om hvor dere holder til (gjerne med kart), samt. telefonnummer og e-post
 5. Nedlastbare brosjyrer og reklamemateriell som er av interesse for potensielle kunder
 6. Kundereferanser og -uttalelser (gjerne med bilder og beskrivelse av oppdraget)

Med hensyn på hjemmesideløsning, kan et CMS i kombinasjon med en kyndig person være svaret. Du vil neppe kaste bort verdifull tid ved å sette deg inn i noe som kun har til hensikt å settes opp én gang, og sjeldent oppdaterers.

Hvis du velger ett av de vanvittig gode gratis-CMS'ene som kan lastes på nettet, vil du også slippe å forholde deg til én webutvikler. Mange webutviklere lager nemlig sine egne publiseringssystemer, og kompetansen rundt disse er med andre ord svært snever. Med en open source basert publiseringsløsning, vil du nyte godt av konkurransen blant alle de titusenvis av webutviklerne som kan disse CMS'ene.

Lage hjemmeside med informasjon om din hobby

Tenk nøye gjennom hva du liker ved det du interesserer deg for. Ha gjerne et design som appéllerer til andre som interesserer seg for det samme som deg. Det er dog ikke designet som er det viktigste på interessebaserte nettsteder, innholdet er viktigere.

Videre er det viktig at du tenker gjennom hva du ville likt å lese! Hvis du kun skriver «oppgulp» og ting alle entusiastene allerede vet, så vil neppe hjemmesiden bli noen suksess. Finn din stemme, og legg din personlighet inn i prosjektet, slik at det blir unikt.

Hvis du har både ansikt og talerør for video, så kan det være en enorm trafikk-generator. Du trenger ikke mer enn ett av disse anbefalte webhotellene for å ha video på nettstedet ditt, for med Youtube kan du laste opp videoer (gratis), som du senere embedder (implementerer) på hjemmesiden din.

En annen ting er å tenke nøye gjennom hvordan du vil strukturere informasjonen, slik at den er lett å finne frem til og fordøye. Innledningsvis snakket vi om viktigheten av brukervennlighet når man lager hjemmesider, og dette gjelder også her.

Hvis websiden din blir en suksess med mye trafikk, kan du tjene noen penger på den (ved feks å la relevante annonsører få markedsføre seg på hjemmesiden din). I tillegg kan du på sikt opprette et community (nettsamfunn) for deg og dine medentusiaster, men ofte er det smart å vente med dette inntil websiden din har godt med tilbakevendende trafikk.

Lage webside med brukergenerert innhold

Først må vi definere hva brukergenerert innhold er. Brukergenerert innhold er feks tråder i et forum, bilder i et galleri eller videoer på en videosite som Youtube.

For å få opp et nettsamfunn i form av feks et forum, kreves det som oftest at du har et trafikkert nettsted fra å begynne med. Likevel finnes det eksempler på det motsatte som bekrefter regelen.

Hvis du ikke har en høyt trafikkert hjemmeside allerede, men likevel ønsker å opprette et forum, så bør det gå klart frem av både domene og design, hva communityet fokuserer på. Det finnes allerede generelle forumer for alle slags kategorier, så stikkordet er at du må skille deg ut. Husk at de som prøver å tilfredstille alle, som regel ender opp med å ikke tilfredstille noen!

Videre må du nødt til å få igang aktiviteten på websidene. Dette kan du gjøre ved å engasjere venner, kjente og andre entusiaster til å bidra i forumet (eller en annen form for community).

Hvis du har en hjemmeside og ønsker å opprette et forum i tilknytning til dette, så er det en idéell situasjon. Her har medlemmer anledning til å kommentere og komme med tilbakemeldinger, tips og bidrag til nisjen du opererer i. Du «router» selvfølgelig trafikken på din trafikkerte hjemmeside til forumet eller annen community-funksjon.

Lage privat hjemmeside

Med mindre du er kjendis eller på annen måte utmerker deg, så vil private hjemmesider ofte ha lav allmenn interesse. Dog finnes det unntak. Feks kan du opprette en hjemmeside med CV, dersom du er på utkikk etter jobb. Du er kanskje kunstner, og ønsker å vise frem personligheten og bildene dine, eller du er musiker og vil gi vekk sanger og skrive litt om hva som opptar deg, slik at fansen kan knyte en personlig relasjon til deg.

Hvis målet kun er å skrive privat og personlig til venner og kjente, så klarer du deg fint med et billig webhotell.

Uavhengig av om du er det éne eller det andre, vil det være best å få sitt eget domene med tilhørende webhotell. Grunnene til dette kan du lese om i følgende artikkel om prisen for gratis hjemmeside.

For å drive trafikk til sidene kan du engasjere deg på nettsamfunn som Facebook, Twitter, Nettby og så videre.