Hvordan lage webside med gratis CMS

Med et gratis CMS kan man lage hjemmeside på en rask og enkel måte. Faktisk er CMSene blitt så fleksible og gode at de egner seg til langt mer enn private hjemmesider; man kan lage hjemmeside til bedrift, nettbutikk, blogg, community, forum og så videre. Ved å bruke et CMS får man en profesjonell hjemmeside med minimal innsats, se bare videoen nedenfor. Den forteller deg hvor fleksibelt og enkelt det er å lage hjemmesider med CMS, i tillegg til å vise eksempler på at både staten og det norske næringslivet tar i bruk CMS for å lage informative websider såvel som nettbutikker.

Presentasjon av hva et CMS er, og hvordan man bygger webside med CMS

Du har ikke installert Flash på datamaskinen din. Du trenger minimum flash 8 for å kunne se denne videoen.

I videoen presenterer jeg Drupal CMS, men det finnes mange andre publiseringsverktøy; og det er fordeler og ulemper med alle. Valg av CMS henger sammen med hva du vil lage. For eksempel lønner deg seg å bruke WordPress hvis du skal lage blogg, mens man bør bruke en Wiki dersom man skal lage en informasjonsside alá Wikipedia. Drupal lønner seg mer dersom du skal lage en hjemmeside til bedriften, og det samme gjelder for private hjemmesider. Man kan også bruke sistnevnte for å lage communities og forum, men det finnes også mer skreddersydde CMS for fora, eksempelvis phpBB og miniBB. Om man drømmer om egen nettbutikk, kan übercart som er basert på Drupal anbefales, men også Zen Cart er mye brukt.

Det eneste du trenger for å bruke et gratis CMS, er et domene og webhotell. Hvis ikke du har dette, må du kjøpe et. Det koster vanligvis fra 300-600 kroner per år for et bra webhotell med domene (domene er en egen webadresse, som www.hjemmeside.org).

For å få hjelp til å velge riktig CMS er du hjertlig velkommen til å besøke hjemmesideforumet, hvor undertegnede og andre skal prøve å besvare alle dine spørsmål. Du kan poste som anonym, eller du kan registrere deg gratis, med alle de fordelene det fører med seg. Hvis du skal sette opp Drupal CMS med eget domene og webhotell, lærer du hvordan ved å følge denne linken.

Ti grunner for hvorfor CMS lønner seg

En kort oppsummering over hvorfor det lønner seg å bruke CMS for å lage websider:

  1. Gratis, fordi det er åpen kildekode
  2. Brukervennlig å lage hjemmeside, nettbutikk, blogg, forum og så videre
  3. Profesjonell funksjonalitet fort og enkelt med gratis tillegsmoduler
  4. Tilgang til gratis templates og billige profesjonelle templates
  5. Enkelt å få hjelp når du trenger det, siden mange andre bruker samme CMS
  6. Mange webutviklere har kompetanse om open source publiseringsverktøy
  7. Mange webdesignere har spesialisert seg på å lage design til CMS
  8. Full kontroll over hele løsningen, man er ikke bundet opp til et firma
  9. Sikkerheten mot hacking er høy, siden CMS er laget av et stort kollektiv av dyktige programmerere
  10. Enkelt å sikkerhetskopiere, vedlikeholde og oppdatere

Videoguider hvor du lærer å bruke CMS

Her på Hjemmeside.org, finner du videoguider i flere CMS, f.eks. ligger det mange videoguider i Drupal CMS her, mens du finner en rekke videoguider i WordPress CMS her. Det anbefales at du besøker hjemmesideforumet og forteller litt om hva du ønsker å lage, slik at du er helt sikker på at du velger riktig CMS til ditt formål. Vi snakkes :)