IKKE kjøp webløsning for å lage hjemmeside

I denne artikkelen blir du advart mot å sløse bort de hardt tjente pengene dine på dårlige hjemmesideløsninger. Mange selger nemlig hjemmesidepakker som lar deg lage egen hjemmeside. Disse webløsningene fungerer ved at man betaler en fast pris per måned, logger på bedriftens webside, for å administrere hjemmesiden derfra. Slike hjemmesidegeneratorer kommer ofte med en serie av forskjellige webdesign templates, altså layout-maler som du kan velge mellom, og bedriftene som selger nettsidene, markedsfører seg ofte med:

Stopp!
  • Enkelt å lage hjemmeside
  • Enkelt å legge ut bilder og video på hjemmesidene
  • Hundrevis av webmaler som gjør dine hjemmesider unike
  • Profesjonell hjemmeside med liten eller ingen drifting
  • Hjemmeside med eget domene
  • Ny teknologi som gir alle mulighet for billig hjemmeside

Når sant skal sies, så er dette bortkastede penger. Det finnes nemlig mye bedre og billigere alternativer som gir mer fleksibilitet og kontroll over både innholdet, funksjonalitet og webdesignet på nettstedet. Her kan du se en video om hvordan man kan bruke gratis CMS for å bygge webside.

Ikke kast bort pengene på dyre webløsninger

Hvis du har bestemt deg for å investere noen kroner i et eget nettsted til bedriften eller privat, så er det rimelig å anta at du er seriøs. Hvis du er seriøs, så betyr det også at du er dedikert nok til å bruke litt tid på å velge den webløsningen som passer best for deg, eller din bedrift.

Det er nemlig slik at de som tilbyr slike webløsninger, eller publiseringssystemer som de ofte kalles, er en utdøende rase. Dette fordi det finnes bedre gratisalternativer. Vi snakker om gratis publiseringsløsninger som med enkelhet kan settes opp og danne funksjonsrike og brukervennlige nettsteder.

Rundt ethvert godt open source (åpen kildekode) CMS (Content Management System, altså publiseringssystem), finnes det digre nettsamfunn som sammen og utvikler uhyre gode og enkle løsninger. Du kan lage alt fra blogg til informasjonssider og nettbutikker, valget er ditt.

Hvorfor Open Source (OS) publiseringsløsning

Som nevnt er det store mengder med webutviklere som går sammen i nettsamfunn og lager nestegenerasjons CMS. Alle arbeider gratis, og fordi utviklingen er basert på frivillighet, føler utviklerne et enormt eierskap til communityet og utviklingen av webløsningen. Prosjektene drives gjennom donasjoner fra bedrifter, myndigheter og privatpersoner som nyter godt av publiseringssystemet. Så da spør vi: Hvilken liten hjemmesidebedrift, ville hatt råd til å finansiere et liknende utviklingsprosjekt?

I motsetning til leide webløsninger, vil du ikke måtte forholde deg til den aktøren som solgte deg CMSet, dersom du feks trenger skreddersydde løsninger. Ved bruk av CMS, vil du få tilgang til mange programmerere og webdesignere med bred kompetanse for skreddersydd funksjonalitet, utvikling av unike webdesign for hjemmesidene dine. Det leder selvsagt til konkurranse, og dermed kan du regne med mye billigere arbeidskraft ved utvikling av ei nettside på en open source plattform, enn om du valgte en leid webløsning.

Videre gir publiseringsverktøy basert på OS mer kontroll over funksjonaliteten og innholdet på dine hjemmesider. Du kan fritt velge et trygt, sikkert og anbefalt webhotell etter eget ønske, så du står ikke i fare for at de som solgte deg CMS'et kan gi deg problemer; ved eksempelvis konkurs, eller dersom de skulle miste vitale deler i brann eller liknende. Det tryggeste er altså å bruke et sikkert webhotell, og et Open Source publiseringsystem.

Det er også fullt mulig å sette seg inn i funksjonaliteten i de etterhvert mange publiseringsløsningene. Vi kan anbefale at du tar en titt på videokursene i de forskjellige CMSene, og driver litt research før du bestemmer deg for hvilken platform ditt nettsted skal bygges på.

Min personlige favoritt er Open Source CMSet Drupal, som dette nettstedet bygger på. Her kan du se hvordan man lager hjemmeside med Drupal.