Hvordan velge webhotell til din hjemmeside

For å ha egen hjemmeside tilgjengelig på internett, er det helt nødvendig å ha et webhotell. Et webhotell er, for de som ikke vet det, en plass hvor man kan lagre hjemmesiden, slik at den alltid er tilgjengelig på internett. Ofte melder følgende spørsmål seg:

  • Hvordan velge webhotell?
  • Hvor stort bør webhotellet være?
  • Har webhotellet det som trengs for min hjemmeside?
  • Skal jeg velge dyrt eller billig webhotell?

Det finnes tjenester som tilbyr gratis webhotell, men som du kan lese og høre i prisen for gratis hjemmeside, er det ikke alltid like lurt å velge denne løsningen. Skal du opprette en seriøs webside, så er det helt avgjørende å investere noen få kroner i et eget webhotell. Det gir mer kontroll, bedre sikkerhet og kanskje enda viktigere, en plass hvor hjemmesiden din kan vokse og gro, uten frykt for at den blir stengt.

Hjemmeside.orgs anbefalte webhotell med domene for din hjemmeside finner du her. For billig webhotell og billig domene fra andre webleverandører, se her.

Hvordan webhotell trenger din hjemmeside

Det er svært viktig at du vet hvilke krav din hjemmeside har til webhotellet. Med dette menes hva slags tjenester du trenger, for at hjemmesiden din skal fungere.

Mens det er slik at alle webhoteller kan vise både HTML og CSS, så er det ikke like sikkert at de støtter mer avanserte prosesser som PHP og databaser (ofte MySQL database). Slike prosesser er du helt avhengig av, dersom du ønsker å kjøre CMS slik som Drupal, Joomla, phpBB, Zen Cart eller Wordpress.

Størrelse på webhotellet

En annen viktig faktor du må tenke på er lagringsplass til hjemmesiden din. For eksempel tar dokumenter med tekst og bilder svært liten plass, mens videoer og musikk tar relativt stor plass.

For små hjemmesider som primært skal bestå av tekst og bilder, vil derfor et webhotell i størrelsesorden 500 MB (MegaByte) og oppover være et godt grunnlag for vekst. De fleste webhoteller tilbyr dessuten oppgradering til større webhotell, dersom du vokser. Skal du ha egne videoer på hjemmesiden, stilles det høyere krav til lagring, men dette kan du omgå ved å lagre videoer på sider som Youtube, for så å implementere dem på dine websider.

Vær derfor bevisst på dette, når du spør deg selv: Hvor stort webhotell trenger jeg til hjemmesiden, og skal jeg ha video og musikk, eller kun bilder og tekst på den?

Webhotell med trafikkvote eller ubegrenset trafikk

I tillegg til størrelsen på webhotellet kommer det ofte inn reguleringer på hvor mye trafikk hjemmesiden din kan generere. Primært sett tilbys webhoteller med ubegrenset trafikk og webhotell med trafikkvoter. Prisene på de to alternativene, er ofte veldig like.

Vi tar et eksempel for å illustrere hvordan webhotell med trafikkbegrensninger fungerer: Hvis du legger en video på websiden som er 10 MB stor, og denne lastes ned av 100 mennesker, så har du generert 1000 MB (1 GB (GigaByte)) med trafikk.

Hvis webhotellet kun tillater 5 GB trafikk per måned, innebærer det at hjemmesiden din vil stenges, dersom mer enn 500 mennesker ser videoen. I slike tilfeller vil det ofte lønne seg å velge et alternativ som gir ubegrenset trafikk til din hjemmeside.

Nå spør du kanskje: Hvorfor ikke et webhotell med ubegrenset trafikk hele tiden, prisene er jo nesten like? Svaret er hastighet. Hvis du skal ha en side med tekst og bilder, så vil du neppe at tiden det tar for å laste hver side tar lang tid. Vi har alle ventet på trege hjemmesider, og det er en kjedelig opplevelse. Webhoteller med fri trafikk tiltrekker seg folk som vil overføre mye data, og derfor opplever man ofte at hjemmesider på servere med fri trafikk går tregere enn på de med trafikkvoter.

Dog skal det være nevnt at mange av de som tilbyr webhotell med ubegrenset trafikk har blitt bedre på hastighet også. Grunnen til dette skriver seg fra flere og sterkere bredbåndslinjer, samt bedre server-programvare til å takle trafikken. Det er derfor ikke et fasitsvar å si at man bør holde seg unna webhoteller med fri trafikk, såfremt man ikke skal skal ha video og liknende der. Undertegnede er stor fan av steder som tilbyr ubegrenset trafikk, simpelten fordi det byr på flere muligheter.

Krav til prosesser for å kjøre hjemmesiden

Som tidligere nevnt krever en rekke publiserinsverktøy (CMS) ekstra krav til webhotellet. Disse var, som du sikkert husker, PHP og MySQL. Du bør passe på at webhotellet har minst PHP 5 eller mer, ellers kan funksjonaliteten på hjemmesiden din bli lidende.

Når det gjelder overføringsprotokoller for filer, er FTP en absolutt nødvendighet. Det er dette du må bruke, når du skal overføre filer fra din datamaskin til webhotellet. De aller, aller fleste webhoteller tilbyr FTP, men se likevel opp for leverandører som ikke tilbyr dette.

Anbefalte leverandører av webhotell

Nedenfor får du en gjennomgang av forskjellige hostingformer. Med hosting menes teknologien som brukes for å lagre hjemmesiden din. Med all denne informasjonen, er du klar til å ta en avgjørelse for hvilket webhotell du bør velge. Se her hvis du ønsker våre anbefalte webhotell for din hjemmeside.

Det er ikke slik at en leverandør kun selger ett produkt. Leverandører av webhoteller tilbyr ofte et bredt spekter av produkter. Disse strekker seg fra såkalte VPS (virtuelle private tjenere), dedikert server og co-location til delt hosting.

Under en VPS styrer du som oftest de fleste prosesser selv. For å administrere en slik tjeneste kreves det at du er over gjennomsnittet kompetent mht web og internett.

En dedikert server, er som navnet tilsier, en egen tjener du kan bruke til absolutt hva du vil. Du har også full kontroll over hvilket operativsystem som er installert på den. For å drifte en slik tjeneste er det nødvendig å ha svært gode kunnskaper, og dette er ikke noe som bør gjøres av menigmann.

Co-location er muligheten for å leie plass i et datasenter til en server du allerede eier. Bedrifter benytter seg ofte av Co-location, fordi de er helt avhengige av stabiliteten, fleksibiliteten og sikkerheten slike tjenester tilbyr.

Webhotell for nyetablert hjemmeside

Det vanligste for en nyetablert bedrift eller et privat hobbyprosjekt, er delt hosting. Delt hosting er en metode der mange brukere plasseres på samme server. Ofte opptil mange hundre hjemmesider på én og samme tjener med andre ord. Dette kan høres skremmende dårlig ut, men igjen har både teknologi på programvare, hardware og båndbredden gjort sitt til at dette er overkommelig.

Det viktigste er at du velger en tjeneste som er kostnadseffektiv og passer for deg. Her er utvilsomt sistnevnte, altså delt hosting, best. Likevel er det nyttig å være tilknyttet en leverandør man kan utvikle og vokse videre med. En dag vil du kanskje ha dedikert eller kjøre VPS, og da er det enklere å gjøre flyttingen hos leverandøren du valgte i utgangspunktet.

Prisen på webhotell til hjemmesiden

Prisen på webhotell, er noe du ikke skal se deg blind på. En tommelfingerregel er at du får det du betaler for. Hvis det er noe som er sikkert, så er det at konkurransen blant tilbydere av webhotell er ekstremt høy. I all konkurranseutsatt næring vil kundene nyte godt av gode tilbud, og slik er det også her.

Hvis du går for delt hosting, prisen er veldig viktig for deg, og leverandørene tilbyr nesten identiske produkter til forskjellige priser, så anbefales det minst å gå for noe som er litt dyrere enn det billigste. Grunnen er at de som tilbyr det billigste, ofte har begrensninger du kan bli smertelig klar over etterhvert som du utvikler deg innenfor webutvikling. Feks kan lave priser bety mindre fleksibilitet eller elendig kundeservice.

Det er lurt å se på kjøp av webhotell som eiendom. Rettere sagt netteiendom. Hvis du skulle startet en butikk, ville du neppe fått lokaler for under én tusenlapp i året. Slik er det heldigvis ikke på internett. Her får du svært gode tjenester til marginale kostnader. Å sette opp en nettbutikk trenger faktisk ikke koste deg mer enn noen få hundrelapper i året! Velg din netteiendom med omhu.

Og igjen minner vi om våre tips til valg av hostingleverandør i artikkelen, anbefalte webhotell for din hjemmeside. Der finner du de leverandørene som gir god kundeservice og bra webhotell for lagring av din hjemmeside.